Aan de slag met acrylmediums

Liquitex Professionele Mediums

de mogelijkheden van mediums

 

De kracht van een acrylmedium zit hem in het feit dat een schilder gemakkelijk naar eigen wens de eigenschappen of samenstelling van verf kan wijzigen. Liquitex heeft één van de grootste assortimenten aan acrylmediums op de markt en men kan kiezen uit wel 32 soorten, bestaande uit vloeibare mediums, gel mediums, effectmediums, textuur gels en additieven.

Dit biedt een schilder zo een enorm scala aan mogelijkheden om de dimensie van een schilderij te vergroten. Gezien de talloze mogelijkheden van deze mediums geef ik hier een korte toelichting over de keuzes die men kan maken bij de vloeibare -en gel mediums.

 

 

 

Waarom een medium?

In plaats van acrylverf te verdunnen met water en deze “uit elkaar te trekken”, waardoor men alle eigenschappen van de verf verzwakt, lengt men met een medium de verf juist aan. Zo blijven alle excellente eigenschappen (zoals kleurintensiteit, hechtingskracht, lichtechtheid en viscositeit) behouden. Dit is een erg belangrijk punt en draagt in de kern dé reden voor het gebruik van een medium. Een verdunde verflaag aangebracht met medium bezit dus dezelfde sterke eigenschappen die de verf bezit. Vaak wordt acrylverf, zelfs in latere lagen, slechts met water verdund, waardoor de kwaliteiten van een prachtige, uitgebalanceerde verf teniet worden gedaan.

Ieder medium heeft specifieke eigenschappen, welke vaak al uit de naamgeving blijken. Er zijn echter ook eigenschappen die je niet zomaar zou verwachten; zo kan bijna ieder medium gebruikt worden als plakmiddel, kun je enkele mediums ook gebruiken voor transfers (het overbrengen van afbeeldingen op papier naar doek, papier of karton) en zijn er mediums die naast hun hoofdeigenschap ook het volume van verf verdubbelen. In het algemeen vergroten vrijwel alle mediums van Liquitex de transparantie, het volume van de verf en de stabiliteit van een verflaag.

Vloeibare mediums

Liquitex telt zes vloeibare mediums, te herkennen aan een groen etiket: Gloss Medium and Varnish, Glazing Medium, Matte Medium, Ultra Matte Medium, Palette Wetting Spray en Slow-dri Blending Medium. Deze mediums lengen allen de verf aan, verbeteren de vloei en maken de verf transparanter.

Het verschil tussen Matte Medium en Ultra Matte Medium is dat laatstgenoemde een aangemaakte verf kan verdubbelen zonder dat deze qua kleurintensiteit afneemt. Ideaal als men een kleur heeft gemengd en deze bijna op is. Ook droogt verf met dit medium zo mat op dat er een gouache effect ontstaat. Pallette Wetting Spray is ideaal bij warm weer, wanneer verf op het palet de neiging heeft snel op te drogen. Slow-dri Blending Medium verlengt de tijd dat de verf  “open” staat, zo dat deze langer te verwerken en te beheersen is.

Gloss Medium and Varnish is het allereerste medium dat Liquitex ooit ontwikkelde en wordt gezien als het basismedium. Later ontwikkelde Liquitex speciale vernissen, zodat dit medium niet meer als vernis gebruikt hoeft te worden, zoals de naam wellicht suggereert. Dit product is ideaal om kennis te maken  met mediums.

 

 

 

 

Gel mediums

In totaal zijn er tien gel mediums welke zijn te herkennen aan een oranje etiket. Deze mediums bevinden zich aan de andere kant van het spectrum en verdikken juist de verf. Ze houden verfstreken vast en verlengen de droogtijd. Gloss Gel, Gloss Heavy Gel en Gloss Super Heavy Gel, verdikken de verf in oplopende gradaties, voegen glans toe en bewerkstelligen zo een olieverf achtig effect. Matt Gel en Matt Super Heavy Gel doen hetzelfde, alleen dan met een matte weerschijn. Ultra Matt Gel geeft de verf de uitstraling van gouache en heeft net als de Ultra Matt Medium de eigenschap om het volume van acrylverf te verdubbelen.

 

 

 

 

Voor veel meer informatie over de vele mediums van Liquitex is informatie te vinden op

WWW.LIQUITEX.COM

of  download  “The Acrylic Book”  waarin alle eigenschappen en mogelijkheden naast elkaar zijn gezet.

www.liquitex.com/acrylicbook.

 

FacebooktwitterFacebooktwitter

Lees Ook