Twee studies naar vlees
Ter voorbereiding op een groot drieluik, werk ik momenteel op mijn atelier aan enkele schilderijen. Het onderwerp is vlees: een fascinerend gegeven om mee bezig te zijn. Schilderkundig gezien is het een grote uitdaging de passende techniek te vinden om structuur, kleuren en lichtval weer te geven. Ook spreekt het onderwerp tot de verbeelding omdat vlees vaak een onderdeel van ons menu is, maar ook een bouwsteen van het leven en onderdeel van onszelf.
Een proeve
Om in het eindwerk doelgericht te kunnen werken en ideeën te toetsen, maak ik studies en onderzoek welke werkwijzen geschikt zijn om te gebruiken. Zo weet ik daarna bijvoorbeeld of ik het vlees het beste heel dun en door middel van een gelaagde opbouw of juist beter heel pasteus en à la prima kan schilderen. Ook krijg ik door middel van de studies meteen vat op de vorm.
Materialen
Voor de beide studies die we hier zien werk ik met dezelfde kleuren en materialen. De standaard kleuren die ik bij de hand heb bestaan uit Underpainting White, Titanium White, Zinc White, Cadmium Red, Alizarine Crimson Red, Cobalt Blue, Prussian Blue, French Ultramarine , Lemon Yellow Hue, Raw Umber, Burnt Umber, Raw Sienna, Gold Ochre en Payne’s Grey. Voor het schilderen van het vlees heb ik hieraan toegevoegd: Transparent Maroon , Rose Madder, Transparent Red Ochre, Permanent Rose, Cerulean Blue en Permanent Magenta. Op de blauw en oker na zijn dit allen specifieke roodtinten, waarvan sommige lakverven en bijzonder geschikt voor het aanbrengen van een glacis. Als oplosmiddel gebruik ik Sansodor en terpentijn en als medium Liquin Original, Liquin Fine Detail en lijnolie.
Aan de Slag
Ik maak twee studies: één schilderij rustig opgebouwd in meerdere sessies met dunnen glacislagen en één schilderij in één sessie met dikke en pasteuze verftoetsen.

Beide studies schilder ik op een bruinrode ondergrond, waarop ik in beginsel al donkere en lichte tonen zet om de vorm voor te bereiden.

Studie 1:
Na het zetten van de onderschildering dek ik de achtergrond af met een grijze laag. Het stuk vlees wordt zo losgemaakt van de achtergrond, welke meteen wordt voorbereid op een volgend glacis met wit.
Over de delen bot en vetrandjes zet ik nu een glacis van Gold Ochre, Zinc White, een tikkeltje Burnt Umber en een beetje Liquin Original. Over de delen vlees zet ik een glacis van Raw Umber, Zinc White, Alizarine Crimson Red en Permanent Rose. In deze laag werk ik verder met vele mengsels van de eerder beschreven kleuren.
In het begin werk ik met grove kwasten en waar naar gelang detaillering vereist is pak ik wat dunnere kwasten en penselen. Kleine lijntjes schilder ik met mijn favoriete penseel uit de Serie 7 van Winsor & Newton. In totaal bestaat deze studie uit 5 à 6 lagen olieverf.








Studie 2:
Na het aangeven van de donkere en lichte delen zet ik met brede kwasten dikke streken verf op het doek. Iedere kwaststreek bevat meerdere kleuren, die bij het aanbrengen zich wel of niet vermengen.
Bij iedere streek probeer ik een duidelijke richting mee te geven welke goed zichtbaar is door de dikte van de verf. Alsof ik aan het boetseren ben, zo bouw ik het hele schilderij op, waarin ik steeds nat in nat tonen donkerder en lichter maak en mijn penselen steeds meer en meer “vervuilen”.
Juist dit “vervuilen”heeft een functie en geeft iedere streek een overtuigend effect en vermenging, welke door gecontroleerde toevalligheid ontstaat.


