Allie van Altena FAREWELL EXHIBITION|Drawing Estafette

De Tekenmarathon op Academie Minerva was een succes en kreeg dan ook een mooi vervolg: de Drawing Estafette. Het project is erop gericht om het tekenen in het Noorden te promoten. Kunstenaar Allie van Altena, één van de grondleggers van het evenement, maakte van de gelegenheid gebruik om zijn afscheid van Minerva aan de Estafette te koppelen. Na 30 mooie dienstjaren als tekendocent gaf Allie het tekenstokje door, met een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk, waaraan de studenten zelf ook ook mochten deelnemen. De Drawing Estafette werd georganiseerd onder de noemer Drawing North. Een samenwerking van Museum de Buitenplaats, Rijksuniversiteit Groningen en Academie Minerva. The Fine Art Collective sponorde de Drawing Estaftte en verzorgde alle tekenmaterialen voor het event met Conté à Paris, en Arches papier.

Scroll verder naar beneden om het artikel te lezen dat Allie voor ons schreef, of bekijk hieronder de prachtige video die Marnix Sixma over de afscheidstentoonstelling van Allie en de Drawing Estafette heeft gemaakt.

‘Tekenen is spreken en schrijven tegelijk.’

Hier lees je het verslag dat Allie voor ons schreef…

Allie: Op een stenen relief aan de gevel in de tuin van de Teekenschool van het Rijksmuseum Amsterdam staat te lezen: ‘Tekenen is spreken en schrijven tegelijk.’

In mijn tekenlessen gaf ik de studenten vaak een woord waarmee ze zich moesten verhouden. Bijvoorbeeld “wandeling” of “onderdompelen”. Tekst en beeld werken inspirerend op elkaar. Letters, woorden en teksten (al dan niet in combinatie met muziek) inspireren mij. Mijn tekenbladen raken gevuld met schrifturen die zich ontwikkelen tot een soort kalligrafische beelden.

I speak you speak, Allie van Altena, Charcoal, pencil, pastel & ink on paper, 65 x 93 cm.

Ik werk graag op de grond (en op tafels) aan verschillende tekeningen tegelijk. De vloer helemaal bedekt. Het gaat om de materie, het handschrift, de lijn, het vlak. De aanzetten vaak heftig, zonder vooropgezet plan. Op zoek naar ritme en verstilling, naar contrasten, pure zwarten. De tekening dwingt tot directheid, zoals in eerlijke natuur.

Ter gelegenheid van mijn afscheid als tekendocent van Academie Minerva Groningen vond een Drawing Estafette plaats. Een tekenproject in estafettevorm, waarbij tekeningen daadwerkelijk worden doorgegeven en bewerkt door verschillende tekenaars. Op 14 september 2018 werd door zo’n 50 tekenaars eindeloos gedoedeld, geschetst en getekend. Het resultaat werd als een soort enorm schetsboek getoond als onderdeel van de Farewell Exhibition van Allie van Altena.

Deelnemende studenten van Allie aan het werk tijdens de Drawing Estafette op Minerva.

‘Mislukken bestaat niet.’ – Allie van Altena

“Ik ben nu al heel wat jaren docent aan Academie Minerva. In de eerste les die ik nieuwe studenten geef, hoef ik het moment maar af te wachten – meestal na zo’n minuut of tien – dat de eerste zijn vel papier in elkaar frommelt: mislukt. Dan zeg ik: ‘Stop! Een tekening wordt vanzelf goed; als je hem weggooit, kom je nooit verder. Mislukken bestaat niet.’ Het begrip goed of slecht zit in je hoofd. Dat wil ik relativeren. Zelf fixeer ik geen enkele tekening meer, ik vind de afdruk van het één op het ander juist zo interessant. Dat er wat gruis van houtskool of pastel onderin de lijst komt te liggen, dat hoort er dan bij.” – Citaat van Allie uit een interview met Ine Dammers voor denieuwe. 

Er werd gewerkt met houtskool van Conté à Paris.

In Augustus bereik ik de pensioengerechtigde leeftijd en het leek mij mooi om mijn afscheidsfeestje op Minerva te koppelen aan een Drawing Estafette. Ik geef dan het tekenstokje door na 30 dienstjaren als tekendocent…

Voor de Drawing Estafette was het mijn hoop en bedoeling om er echt veel mensen bij te betrekken, studenten, oud-studenten, collega’s en andere relaties. Dat is helemaal gelukt, De Drawing Estafette was een succes, evenals mijn afscheid.

Hartelijke groet,

Allie

Allie van Altena tijdens de Drawing Estafette, Minerva Groningen

‘Zonder Titel’, Allie van Altena, houtskool, pastel, Oostindische inkt op papier, 29,7 x 42 cm

Allie van Altena

Marnix Sixma

Academie Minerva

Museum de Buitenplaats

Rijksuniversiteit Groningen

Conté à Paris

Arches Papier

FacebooktwitterFacebooktwitter

Lees Ook