Arches aquarelpapier

Al sinds 1492 produceert ARCHES kwaliteitspapier dat kunstenaars inspireert.

In de loop der eeuwen zijn de technieken en materialen verder ontwikkeld, maar hoewel er meer dan vijf eeuwen verstreken, bleef de Arches filosofie altijd dezelfde: de beste materialen maken die kunstenaars in staat stellen hun beste werk te maken; werk dat net zo lang meegaat als het erfgoed van Arches papier.

 

 

De geschiedenis van de Arches papierfabriek begint in 1492.

Nog altijd staat de fabriek in het Franse stadje Arches, direct aan de oevers van de rivier de Moezel.

In de beginjaren verbond Arches zijn naam aan enkele van de beroemdste incunabelen (vóór 1501 gedrukte boeken),en later  ‘Description de l’Égypte’ van Napoleon Bonaparte.

Veel van onze meest getalenteerde kunstenaars leefden en werkten in de 19e en 20e eeuw – onder wie Matisse, Van Gogh, Picasso, Chagall, Miro, Dali en Lichtenstein – Zij gebruikten allemaal Arches papier. Nog altijd verkiezen wereldwijd alle kunstenaars die hoge eisen stellen, Arches papier voor hun werk.

 

De productie van Arches®

Tot 1900 werd Arches ® papier met de hand gemaakt. De overgang op machinaal vervaardigd ‘handgeschept papier’ maakte het mogelijk om grotere hoeveelheden papier te maken met behoud van dezelfde kwaliteit.

Arches papier dankt zijn superieure kwaliteit aan een productieproces dat traditionele technieken combineert met de meest geavanceerde papierproductietechnologie.

Voor elke kunstenaar is de levensduur van zijn of haar werk van het allergrootste belang. Arches papier is zuurvrij en vrij van witmakers en garandeert daarmee optimale verouderingsbestendigheid. Sinds de jaren 1980 bevat Arches papier in zijn watermerk het symbool om de permanentie van het papier aan te duiden.

 

 

De specifieke productie van Arches zorgen voor de eigenschappen van hoogwaardig aquarelpapier.

ARCHES® Watercolour papier is op de traditionele manier gemaakt, met een rondzeefmachine. Dit papier garandeert dat de katoenvezels gelijkmatig over het papier zijn verdeeld, wat zorgt voor een extreme stabiliteit, zodat zowel het papier als het er op aangebrachte kunstwerk niet vervormt bij bevochtiging.

ARCHES Watercolour papier wordt gemaakt van lange, 100% katoenen vezels, zodat het veel water kan opnemen zonder dat het krom trekt of de verf laat doorbloeden.

Deze twee kenmerken staan garant voor de beste aquarelpapieren.

 

 

Maar 1 kenmerk is uniek:

Waar normaliter papier tijdens het productieproces intern en aan de oppervlakte wordt verlijmd door synthetische lijm toe te voegen aan het water, waarmee het papier wordt gemaakt, gebeurt de verlijming van Arches papier op een bijzondere manier.

De verlijming vindt pas plaats nadat het papier is geproduceerd. Dit gebeurt door het papier langzaam, maar volledig te doordrenken met natuurlijke gelatine. Daarna wordt het “aan de lucht” gedroogd. Doordat het hierdoor in de kern is gelijmd kan erover worden gekrast zonder dat het scheurt of pluist. Deze interne lijming voorkomt ook dat verf intrekt in het papier; in plaats daarvan blijft het papier door het pigment heen het licht reflecteren en waarborgt het tevens de duurzaamheid en kleurkracht van de kleuren.

Dit productieproces is enorm tijdrovend en daardoor bijzonder kostbaar. Maar zorgt wel voor een uniek aquarelpapier: onvergelijkbaar de beste!

 

FacebooktwitterFacebooktwitter

Lees Ook