ArtEZ Arnhem | Clinic Plat & Ruimtelijk

Wat zorgt er nou eigenlijk voor dat we op een plat vlak een vorm kunnen schilderen dat de suggestie van ruimtelijkheid wekt? Zoals bijvoorbeeld een portret of een mensfiguur. In het eerste deel van deze vier clinics onderzochten de studenten Fine Art van ArtEZ Arnhem het verschil tussen het weergeven van platte & ruimtelijke vormen met verf op papier.

Iedereen bracht twee voorwerpen mee om naar te werken; een klein ruimtelijk object dat niet veel groter mocht zijn dan 4 bij 4 cm én een foto. Er werd in een groepje van 3 à 4 studenten gewerkt. Eerst bij het ontwerp waarin alle meegebrachte beeld-elementen moesten worden verwerkt, daarna tijdens het maken van het schilderij.

Er werd met Liquitex Professional Spray Paint gewerkt op grote vellen papier van 2 x 3 meter. Een extra uitdaging, want voor veel studenten was zowel het grote formaat als het werken met Spray Paint helemaal nieuw. Ideaal voor het snel aanbrengen van een eerste opzet in grote vlakken kleur en toon.

Spray Paint is een artists’ quality verf die speciaal is ontworpen om binnen in het atelier te kunnen gebruiken. Je hoeft geen bescherming te dragen tegen schadelijke oplosmiddelen, want die zitten er nauwelijks in (4%). Maar omdat de twee groepen bestonden uit elk 20 deelnemers, die allemaal tegelijk verf spoten in één klaslokaal, ontstond er na een tijdje natuurlijk wel een fijnstof-wolk. Om daar geen last van te hebben droegen een aantal deelnemers gewoon fijnstof-maskertjes.

De eerste sessies verliepen vrij soepel en er werden vooral grote achtergronden gespoten die in de meeste schilderijen nog ‘plat’ van vorm bleven. Deze week gaan we verder met het tweede deel van de clinics, waarbij we ons vooral gaan richten op het aanbrengen van de ruimtelijke vormen als tegenhanger op de ‘platte’ achtergronden. Deze sessies zullen de studenten voor het eerst met Freestyle Penselen & Liquitex Soft Body acrylverf werken om meer controle te hebben en meer detail te kunnen aanbrengen.

Bekijk hier het fotoverslag….

FacebooktwitterFacebooktwitter

Lees Ook