College Art Tour 3 | Laurie Cluitmans – Fons Welters

Vorige week waren we te gast in Amsterdam bij de derde College Art Tour in pakhuis de Zwijger. Het was een inspirerende en leerzame avond met als onderwerp de samenwerking tussen galerie en kunstenaar. Iets dat voor veel beginnende kunstenaars best een heet hangijzer is. College Art Tour wil daar iets aan doen. Het doel van College Art Tour is beeldend kunstenaars te helpen om hun zakelijk inzicht te versterken. Talent alleen is niet voldoende, strategisch ondernemend denken hoort er ook bij. Vandaar ook de slogan: “From Artist to Artrepreneur”. CAT organiseert daarom exclusieve interviews met kunstprofessionals. In eerste plaats wordt er een goed onderbouwd interview gedaan door Harry Starren, en gaandeweg kan het publiek ook zelf vragen stellen aan de aanwezige gastspreker.

Dit keer was dat Laurie Cluitmans, directeur van de beroemde Galerie Fons Welters. Eén van de top galeries van Nederland met een indrukwekkende stal van gerenommeerde en internationale kunstenaars. De galerie is groot geworden met sculpturen en installaties, maar is inmiddels veel breder georiënteerd. De galerie richt naast haar eigen ruimte in amsterdam ook tentoonstellingen in op de internationale kunstbeurzen.  Regelmatig worden studenten van kunstacademies in de galerie ontvangen. Doorgaans bestaan de bezoeken uit een rondleiding en introductie op het galeriewezen.

 

College 1 (1 van 1)3

 

Het interview verliep soepel. Cluitmans sprak openhartig over de praktijk van de galerie, het nauwe contact en de betrokkenheid die ze met haar kunstenaars heeft. Het was te zien dat ze dit vak met gedrevenheid en passie doet. Dat ze er enorm van geniet om mee te helpen aan het bouwen van mooie tentoonstellingen, en de bemiddeling met de belangrijkste verzamelaars en kunstkopers. Dat laatste is voor de meeste kunstenaars en zelfs voor veel galeries niet zomaar weggelegd. Een grote meerwaarde voor een goede galerie dus.

Ook liet Cluitmans mooi zien, dat het niet alleen maar om business draait, maar dat het menselijke element net zo belangrijk is. Dat een kunstenaar en een galerie samen echt een soort huwelijk aangaan. Daarin zullen beide partijen moeten investeren en naar elkaar blijven kijken en luisteren. Zo gaf ze bijvoorbeeld aan een ‘kunstenaar in mindere tijden’ zo nodig financieel te ondersteunen, de ruimte te geven en nooit een inhoudelijke richting op te duwen zoals dat in de muziekindustrie zo vaak gebeurd. Een bezoeker merkte hierbij op: ‘Ik begin nu wel te begrijpen waarom de galerie 50% bemiddelingskosten vraagt, jullie doen daar gewoon echt veel voor’.

Maar de relatie houdt ook in dat er niet wordt ‘vreemdgegaan’, althans niet binnen Nederland. Daar is ons land te klein voor. Als een galerie zoals Fons Welters jouw werk vertegenwoordigd heeft ze daarmee ook het alleenrecht en ga je niet met andere galeries in zee. Naar een tweede galerie in het buitenland gaan ligt alweer wat soepeler, en wordt soms zelfs aangemoedigd.

Het aanwezige publiek kwam voornamelijk uit het vakgebied. Zo waren er professionele kunstenaars, studenten, galerie houders en verzamelaars die om de beurten naar de microfoon vroegen en relevante vragen stelde. Eigenlijk waren de twee uurtjes die het interview duurde te kort om alles te kunnen bespreken, maar het was een mooi begin.

De volgende College Art Tour is een interview met kunstenaar Hella de Jonge. Ze is beeldhouwster en schrijfster, maar maakt ook films en kostuums en is de echtgenote van de cabaretier Freek De Jonge.

Voor meer informatie kijk op de College Art Tour webiste: College Art Tour  

FacebooktwitterFacebooktwitter

Lees Ook