Klassieke Academie | Project Rond Repin

De Klassieke Academie in Groningen zette onlangs een drie-daags ‘Project Rond Repin’ op. Want waarvan kun je als kunststudent nou beter leren, dan van het werk van de grote meesters zelf? De studenten kregen speciaal voor dit project de kans om de werken van de meester in levenden lijve én van dichtbij te bestuderen.

Een aantal van Repin’s beste portretten zijn momenteel namelijk te zien op de prachtige tentoonstelling in het Drents Museum te Assen: Het Russisch Realisme rond Repin. Zoals bijvoorbeeld het monumentale portret dat hij maakte van zijn vriend en gevierde schrijver Lev Tolstoj. Maar er hing nog veel meer. Repin was een belangrijk lid van een groep verenigde kunstenaars, onder de voor ons moeilijk uitspreekbare naam: ‘Peredvizhniki’; wat de zwervers of de trekkers betekent. Deze schilders wilden vrij zijn van de staat, in het werk dat ze maakten en waar ze dat tentoonstelden. Tot de leden behoorden ook grote schilders als Levithan, Makovsky en Serov. Het is nu voor het eerst dat er een overzichtstentoonstelling van schilderijen van deze groep in Nederland is te zien. Het Drents Museum was daarbij zo gastvrij om de studenten van de Klassieke Academie hier te verwelkomen voor dit project.

De eerste dag van het Project Rond Repin begon dus in het Museum met een inspirerende lezing van de conservator: Annemiek Rens, die het werk in de expositie, en de beweging van de Russen verder toelichtte. Ze sloot haar verhaal af door de studenten uit te nodigen om de tentoonstelling daarna zelf te gaan ervaren.

En dat was werkelijk smullen geblazen; De expositie in het nieuwe deel van het museum was voortreffelijk ingericht en de buitengewoon sterke schilderijen kwamen daardoor prachtig tot hun recht. Xandra Donders, coördinator en docent op de Academie nam de studenten mee langs een aantal werken en liet de studenten vooral voelen, inleven en anders kijken naar wat ze zagen.

Daarna mochten de deelnemers zelfstandig aan de slag met hun studies. Door het hele museum zag je, naast de vele bezoekers, overal studenten bezig met tekeningen maken van verschillende doeken naar keuze.

De tweede dag van het project begon op de Academie in Groningen. Het plan was om één doek uit het museum, bij benadering, na te bouwen met een echt model, en die scene dan te gebruiken als aanleiding om een eigen werk te maken. En dan niet individueel, maar steeds in groepjes van ongeveer vier studenten. Er werd in het museum gekozen voor een doek van Nikolay Nekrasov, ‘de Maaister’. (zie het fotoverslag hieronder)

Er werd in deze samenwerkingen om te beginnen gezocht naar een gezamenlijk verhaal: wat willen we met ons doek vertellen? En hoe bereiken we dat het beste? Er werd gespeeld met sfeer, compositie en richting. Als er overeenstemming was over de schets, werd het ontwerp overgebracht op grote doeken, in de vorm van een onderschildering. Daarbij werd vooral gelet op compositie en toonwaarde. De monochrome onderschilderingen werden uitgevoerd met Professional Acrylic van Winsor & Newton.

De derde dag stond in het teken van kleur. Nu was het tijd voor de olieverf. Er werd per groep passende kleurpalleten gekozen om te beginnen met de eerste glacis lagen. Als die eenmaal stonden werd er de verdere dag nat-in-nat geschilderd om de dynamiek in toon en kleur verder op te bouwen en te verdiepen. Er werd hierbij gewerkt met de Artists’ Oil Colour van Winsor & Newton.

Voor sommige studenten was het soms best even wennen om de zeggenschap over het doek te moeten delen met drie andere kapiteins op het schip. Natuurlijk was dat tegelijkertijd confronterend en super leerzaam. De meeste groepen konden elkaar na stevig overleg gelukkig toch goed vinden en waren hartstikke blij met de ervaring en het resultaat.

De dag werd op gepaste wijze afgesloten door het werk in een ‘open atelier’ te presenteren aan bezoekers, mede studenten en docenten.

The Fine Art Collective sponsorde voor dit project alle teken- en schilder materialen en onze Resident Artist Lennaert Koorman stond Xandra Donders bij in de begeleiding van het project.

Bekijk hieronder het hele fotoverslag.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Lees Ook