Maastricht Academy | Portret Clinic

Deze week gaven we twee portret clinics aan de propedeuse studenten van het MAMDT. Het was de opdracht om van te voren een ‘stemming’ of  ‘emotie’ te kiezen die je in het portret zou gaan verwerken. Iedereen had zich daar goed op voorbereid door het maken van één, of meerdere beeldschetsen waarin die stemming werd onderzocht of versterkt .

In alle schetsen werd al een sterke vereenvoudiging aangebracht, door het portret terug te brengen tot slechts 3 tonen: De schaduwen, de middentonen en de hooglichten. Hierbij lag de nadruk op het denken in ‘vlakken’ in plaats van in ‘lijnen’. Bij het maken van zo’n drietonige schets werd ook meteen een keuze gemaakt in de ’tonal-key’ waarin het portret straks zou worden geschilderd. Welke tonal-key versterkt het meest de stemming die je met het portret wil vertellen?

Volgende stap was het kiezen van een kleurenpalet. De uitdaging was om een kleurenpalet te ‘lenen’ van een meesterwerk uit de kunst dat de student sterk aansprak. Zo werd er bijvoorbeeld een kleurenpalet van Van Gogh of van Matisse toegepast in de portretten.

Toen ook de kleurenschets af was, kon er eindelijk worden begonnen met het schilderen en het vertalen naar het Artisan doek van 80×60 cm. Voor sommigen was het even een uitdaging om tijdens de opzet op doek, te blijven werken in vlakken en niet meteen te gaan detailleren. Voor anderen was het even wennen dat er relatief zo weinig tijd was om het toch flinke doek in één sessie af te krijgen. Maar er werd heel hard doorgewerkt en binnen de kortste keren vulde het schilderlokaal zich met een aantal mooie ‘koppen’ geschilderd in allerlei verschillende stemmingen en handschriften.

Bekijk hieronder het fotoverslag…

 

FacebooktwitterFacebooktwitter

Lees Ook