Masterclass Arie Jekel | Klassieke Academie

In samenwerking met de Klassieke Academie gaf Arie Jekel voor The Fine Art Collective een Master Class in de prachtige Hortus te Haren. Onderwerp van de les was het plein air schilderen van een landschap naar de waarneming met aquarel op papier; Een lastige techniek.

Artikel: Arie Jekel | Foto’s Xandra Donders , Arie Jekel

Ondanks het tegenvallende weer was de masterclass Aquarel op de Hortus in Haren een succes. Het is leuk om te werken met mensen met dezelfde passie. Veertien studenten van de Klassieke Academie Groningen waren naar de Hortus gekomen om ervaring op te doen voor het maken van een ‘en plein air’ landschap in aquarel. Na een korte introductie en een uurtje theorie konden ze aan de slag in de Chinese tuin met professionele kwaliteit verf, papier en penselen van Winsor & Newton.

Aan de slag in de Chinese tuin van de Hortus Haren

De opdracht bestond uit het schilderen van een studie in drie toonwaarden: licht, midden en donker. Hierbij schilder je alleen de midden- en donkere tonen en de lichte tonen spaar je uit. Fascinerend om te zien dat er met drie toonwaarden al zoveel diepte ontstaat. Zelf gebruik ik voor een toonwaardenstudie Payne’s Gray of Neutral Tint maar elke andere donkere kleur voldoet. Door eerst een toonwaardenstudie te maken, raak je vertrouwd met het onderwerp. Tevens maakt een voorstudie je ‘los’ voor een eventueel definitief werk in kleur. Dat was dan ook de tweede opdracht. De opzet hiervan is identiek aan die van de toonwaardenstudie, met als enig verschil dat je de lichte toonwaarde wél schildert.

De opzet in drie toonwaarden, zwart, grijs en wit & de opzet in kleur.

Door het koude, vochtige weer wilden de verflagen niet goed drogen waardoor de praktijkervaring bijna een beetje wankelde. Zelf zou ik er waarschijnlijk al de brui aan hebben geven, mijn spullen hebben ingepakt en naar mijn warme studio zijn vertrokken. Maar de studenten waren vastberaden en hielden met hun koude handen moedig stand.

De studenten laten zich niet uit het veld slaan door het slechte weer.

De tuinen van de Hortus zijn prachtig en lenen zich uitstekend als onderwerp om te schilderen. Het was mooi om te zien dat de studenten zo gretig waren. Ik kreeg de indruk, en sommigen vertelden me dat ook, dat ze veel hebben geleerd. Hopelijk zijn er ook een aantal echt warm gelopen voor dit prachtige, dynamische en naar mijn mening nog steeds ondergewaardeerde medium. Aquarel is een ideaal medium om goed te leren schilderen, in vorm (negatieve vormen), toonwaarden, penseelbeheersing e.d. Ik durf zelfs te beweren dat als je een goede aquarel kunt maken, je ook een goed schilderij in olie- of acrylverf kunt maken. Andersom gaat dat vaak niet op. Dus werk aan de winkel 😉

Groeten,

Arie Jekel

Artikel door:

Arie Jekel

Fotografie door:

Xandra Donders

Met dank aan:

Hortus Haren

De Klassieke Academie

Winsor & Newton

FacebooktwitterFacebooktwitter

Lees Ook