Mural Project | Klassieke Academie

De klassieke Academie in Groningen bestaat alweer 10 jaar. Dat wordt natuurlijk gevierd met een aantal mooie projecten voor de studenten. Één daarvan is het Lustrum Muurschilderproject: het realiseren van vier grote wandschilderingen door studenten, op prominente locaties in verschillende steden.

Het begon allemaal met een wedstrijd. Alle studenten werden uitgenodigd om hun sterkste ontwerp in te leveren. Voor velen een prachtige kans om met hun werk naar buiten te komen. Maar het valt nog lang niet altijd mee om iets te ontwerpen wat zowel de locatie versterkt, alswel dicht bij jezelf blijft. Natuurlijk werden de studenten hierbij geholpen. Het hele traject van ontwerpen en uitvoeren werd begeleid door de beroemde kunstschilders: Matthijs Röling en Jille van der Veen.

Na een lang en pittige ontwerp fase werden uiteindelijk de eerste twee winnaars gekozen. Het dromerige landschap-ontwerp van student Rachel van Balen heeft een plek gewonnen in de parkeergarage van het Fries Museum in Leeuwarden. De twee mooie kleurige ’tribal’-pilaren in het schilderij zijn haar eigen interpretatie van twee oeroude Friese daspelden, of Fibula’s , die ze in het Fries Museum tegenkwam. Natuurlijk kreeg ze bij de uitvoering veel hulp van haar mede studenten en Matthijs Röling. De 73 jarige kunstenaar wordt gerekend tot één van de grootste figuratieve kunstschilders in Nederland. Het was erg bijzonder dat hij voor het eerst in zes jaar weer een penseel oppakte en begon mee te schilderen.

Het klassieke ontwerp van Willy Janssen Bredeveld werd gekozen als winnaar voor de locatie bij het Drents Museum in Assen. Ook zij werd bijgestaan door mede studenten en Jille Van der Veen. Jille vuurde de groep regelmatig aan met zijn prachtige zware zangstem en ukelele.

The Fine Art Collective sponsorde het hele project met Liquitex Professional verf, en ondersteunende begeleiding van onze Resident Artist Lennaert Koorman.

Zie hier het eerste fotoverslag van de muurschildering in Leeuwarden. De andere locaties volgen nog.

Rachel van Balen geeft hier en daar zelf commentaar bij haar ontwerp en de ontwikkeling daarvan.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Lees Ook