Onderschildering Clinic 2 | ArtEZ Arnhem

Tijdens deel twee van de Onderschildering Clinic maakten de studenten een begin met Olieverf. In de eerste les hadden alle deelnemers een grisaille gemaakt in acrylverf, bestaande uit drie tonen. De donkere, de middentonen en de hooglichten. Voornamelijk om de compositie te bepalen, de toonwaardes te vinden en de vormen goed voor te bereiden. Dat was bij de meesten goed gelukt.

Nu, een week later werd er een begin gemaakt met de tweede laag in kleur met olieverf. Van elk beeldelement op de grisailles werd de basiskleur gekozen en gemengd. Daarmee werd vervolgens een glacislaag aangebracht: Een licht transparante kleurlaag, waar de onderschildering van het element nog net doorheen scheen. In die natte glacislaag kon vervolgens rustig worden gewerkt met andere tonen en kleuren. Veel studenten schilderden voor het eerst met olieverf, maar aan de enthousiaste reacties te horen en te zien, waarschijnlijk niet voor het laatst. Er werd goed gewerkt en er werden fraaie ontdekkingen gedaan.

Deze les kwam er een student langs die de eerste had gemist, met de vraag of ze alsnog kon meedoen. Natuurlijk  kon dat, alleen waren de doeken al op. Geen probleem, ze pakte een kartonnen doos waar de doeken in waren verpakt en ging meteen aan de slag. Ze bleek een enorm harde werker te zijn. Ze verbaasde iedereen door binnen die éne clinic zowel een sterke onderschildering, als een uitgewerkte glaceerlaag in kleur te voltooien van een gevoelig portret . Het was een mooie en inspirerende clinic.

Zie de foto’s hieronder voor een impressie.

 

ArtEZ-2-2-(1-van-1)

 

 

FacebooktwitterFacebooktwitter

Lees Ook