Revolutie in geur en kleur: Liquitex Spray Paint

Eindelijk mijn masker af!

Iedereen die wel eens zonder een masker te dragen een spuitbus heeft gebruikt in een binnenruimte zoals het atelier, een loods of een andere kamer weet dat dit bijna niet te doen is. Al binnen tien minuten drijven de giftige drijfgasdampen en oplosmiddelen je letterlijk met een misselijk makend gevoel naar buiten toe. Erg onprettig, ongezond en vooral ook onwerkbaar.

Zelfs flink ventileren is daarbij meestal nog niet voldoende, en de meeste mensen hebben geen behoefte aan het dragen van een zwaar organische-dampenmasker. En zelfs als je dat wel doet blijven de stinkende gassen nog dagenlang binnen hangen.

Als maskerdragend grootverbruiker van spuitbussen sprong ik dan ook een gat in de lucht toen ik hoorde dat Liquitex, de beroemde uitvinder van de acrylverf, voor het eerst met een hoogwaardige geurloze spuitbus op de markt kwam. Speciaal gericht op de professionele kunstenaar die dagelijks naar de spuitbus wil kunnen grijpen zonder daarbij over de drijfgassen in te hoeven zitten. Eindelijk mijn masker af!

Verbluffend!

Ik weet niet hoe ze het voor elkaar hebben gekregen maar het is ze bij Liquitex gelukt om het percentage drijfgassen zo drastisch te verlagen, met meer dan 94%, dat de geur niet tot nog maar nauwelijks is waar te nemen. Het hele kleine beetje dat je nog wel ruikt is gewoon de verf zelf. Verbluffend!

Bij de eerste kennismaking weet je echt niet wat je meemaakt. Dat je niets ruikt bij het spuiten van grote hoeveelheden verf is op zijn minst al heel prettig maar ook een bijna surrealistische ervaring. Omdat de zwaar ‘kauwgomballen op steroïden’-geur zo sterk verbonden is met de associatie van normale spuitbusverf. Dat is nu dus voorbij met de Liquitex Spray Paint!

 

 

 

Kruisbestuiven

Maar er is meer dat deze spuitbus onderscheidt van de normale bus. Zoals we van Liquitex mogen verwachten heeft ze natuurlijk hele hoogwaardige verf in haar spuitbussen verwerkt. Het is in feite exact dezelfde acrylverf die ook in de Liquitex Professional Acrylic Artist Color tubes en potten zit, verf die aan kwaliteit niets te wensen overlaat. En omdat het dezelfde verf is kun je er voor het eerst echt mee kruisbestuiven. Verf uit een tube en uit een spuitbus dwars door elkaar heen gebruiken zonder dat het gaat botsen of een verschil in materiaalsuitdrukking geeft. In de orchidee die ik met deze spuitbus maakte heb ik dat dan ook eens grondig uitgetest, en het werkt super. Vooral rond de stamper heb ik veel met het penseel gewerkt. Het vloeit fantastisch in elkaar over en het is achteraf soms moeilijk te zien waar de penseelstreek ophoudt en de spuitbusstreek begint. Dit is een te gekke verrijking!

 

 

 

 

100 levendige kleuren

Ook de kleurkaarten sluiten perfect op elkaar aan. Cobalt Blue uit een tube is helemaal gelijk aan Cobalt Blue uit een spuitbus. Plus bij de spuitbussen hebben ze daar nog eens 50 extra kleuren aan toegevoegd, om met een totaal van 100 levendige kleuren, een nog breder palet te kunnen gebruiken.

 

Professioneel

De druk die de bus op de verf uitoefent is vrij laag. Het is dan ook een professionele bus, die ervoor zorgt dat er mee getekend en geschilderd kan worden. Van harde dunne lijntjes tot en met zachte breed uitgewaaierde overgangen en alles wat ertussen zit. De bus wordt standaard geleverd met een medium cap, maar kan alle universele caps aan, van super fat cap tot en met skinny cap. En een nieuw voordeel is dat de dichtgeslibde caps kunnen worden schoongemaakt met water en zeep. De bus na gebruik even op de kop houden en de cap een paar tellen schoonspuiten voorkomt echter al een hoop.

 

Op waterbasis maar niet van suiker

De verf uit de spuitbus is op waterbasis! Ook dat is anders en geeft een aantal voordelen. Hierdoor is de verf iets langer nat dan verf op basis van oplosmiddelen en kan daardoor langer worden bewerkt met een penseel, roller of de handen. Ook kan de verf, zolang het nog nat is, worden gemengd met water of daarmee worden verwijderd, handig voor in workshops en tijdens educatie. De tragere droogtijd heeft als bijkomend voordeel dat er tijdens het spuiten wat minder een ‘stofwolk’ ontstaat.

 

Permanent en Lichtvast

Maar als de verf eenmaal is opgedroogd blijft ze permanent en lichtvast. Met voor zowel binnen als buiten een grote duurzaamheid . Zo hoef je er niet meer over in te zitten of je doek of je werk op de muur na een paar jaar zal gaan verkleuren of verbleken.

 

Schaakmat

De Liquitex Spray Paint van een voltooid schilderij is mat, met een strakke egale uitstraling. Fijn, geen glansverschillen meer die vaak in de meerdere lagen van spuitwerk te zien zijn. Wil je het eindresultaat toch egaal glanzend hebben dan kan je het werk na 24 uur droogtijd gewoon vernissen met een Gloss Varnish. Of gewoon alleen voor de bescherming met een Matte Varnish.

Al met al zijn mijn hoge verwachtingen meer dan voldaan en durf ik rustig te zeggen dat Liquitex met deze Spray Paint een revolutie heeft veroorzaakt in geur en kleur.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Lees Ook