Schildertip 15 | detail

Door Dennis Portaels.

 

In onze vorige schildertip hebben we de verschillende fases doorlopen van het afwerken van een portret.
Deze keer houden we ons bezig met de kers op de taart, hetgeen waar men van nature altijd te vroeg naar neigt; namelijk de details.

De logica omtrent details is vrij simpel: als men details aan iets toevoegt krijgt men er meer visuele informatie over.

Hoe meer visuele informatie iets bezit, hoe belangrijker onze ogen dit gaan achten.  Met deze kennis kun je de ogen van de toeschouwer dus door jouw schilderij begeleiden.

Voorbeeld
In een standaard schilderij waar een volledig figuur op staat kiest men meestal de twee handen en het hoofd als de drie belangrijkste elementen. Als je enkel een hoofd zou uitwerken dan kan je bijvoorbeeld een oog, de neus en de mond extra aanduiden.

 

 

Retrato_de_Juan_Pareja,_by_Diego_Velázquez
Portrait of Juan Pareja by Diego Velázquez, 1650 , by Leonardo Da Vinci. 81.3 cm × 69.9 cm, Metropolitan Museum of Art, New York City

Het werk van de meesterschilder Velasquez zit vol met slimmigheden, maar kijk hier hier eens naar één detail:  vergelijk de modellering van het haar bijvoorbeeld eens met die van het oog.
Er is ontzettend veel werk gestoken in het juist krijgen van de ogen, terwijl het haar amper opvalt.

Velasquez zou zonder problemen elk haartje hebben kunnen schilderen, maar het schilderij zou zijn impact verliezen aangezien de ogen van de
toeschouwer dan moeite zouden hebben een element uit te kiezen om op te kunnen focussen.

Dit toont dat kunstenaars selectief zijn met hun expressie; als ze een keuze maken is dit altijd met een logische reden.

 

Tot zover deze schildertip.

Mochten jullie vragen of suggesties voor een onderwerp hebben, waarover je tips & tricks nodig hebt,
neem dan gerust contact met ons op.

 

Veel schildersplezier gewenst!

 

Selfportrait by Diego Rodríguez de Silva y Velázquez, 45 x 38 cm, Colección Real Academia de Bellas Artes de San Carlos, Museo de Bellas Artes,Valencia

 

 

 

FacebooktwitterFacebooktwitter