Schildertip Kleurgebruik 2: Munsell Boek

 

Zoals je in de vorige schildertip al kon lezen, maakt de New Yorkse kunstenaar Richard Murdock veel gebruik van een aantal practische hulpmiddelen om het concept van kleur zo efficient mogelijk toe te passen in zijn werk.

Naast het gebruik van het HSV-model (Hue, Saturation en Value), past hij ook praktische elementen toe uit het grote Munsell boek. Dit boek is een verzameling van kleurverlopen of kleurgradiënten. Onderverdeeld in Hue, Value en Saturation.

 

Munsell_Books

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zo zie je hoe deze drie elementen gradueel veranderen tussen twee verschillende kleuren. Bijvoorbeeld van Geel-Rood naar paars-rood. Ook toont het hoe je de corresponderende overgang van kleuren kan krijgen bij hogere en lagere tonale waarden.

Dit principe kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het bepalen van een kleurovergang  voor huidskleur, zoals je ziet bij Richard’s renditie van ‘Moissoneuse’, zijn studie naar Bouguereau. Hier gebruikt hij hoofdzakelijk de overgang van geel-rood naar paars-rood. (zie afbeelding hieronder)

 

moissoneuse_final2inch

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Moissoneuse’ Oil on panel by Richard Murdock richardmurdock.com

 

Het boek heeft ook nog eens het extra voordeel, dat je er een bepaalde kleur zeer specifiek mee kunt aanduiden. Het is natuurlijk niet altijd te doen om tubes verf bij je te hebben, en bijna ieder computerscherm heeft een andere kleur- en licht-instelling. Zo kan het boek dus een standaard zijn waar iedereen gebruik van kan maken.

Als ik het heb over kleur 5P 5/10, weet je met dit boek dat ik een paars bedoel met medium value, en vrij veel saturatie:

 

5P_5_10

 

 

 

 

 

 

Deze kleur is eenvoudig zelf te mengen met de volgende kleuren:

1 Winsor Violet:

AOC733WINSVIOLETDIOX

 

 

 

 

 

2 Titanium White:

00430_TitaniumWhite-AOC

 

 

 

 

 

3 French Ultramarine:

AOC263FRENCHULTRA

 

 

 

 

 

Daarbij zijn vooral de Winsor Violet en Titanium White dominant, van de French Ultramarine heb je maar een fractie nodig om het paars iets blauwer te krijgen.

Probeer het zelf maar eens uit.

Veel schilderplezier!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FacebooktwitterFacebooktwitter