Waarnaar verwijzen de ‘series’-nummers op al jouw verftubes?

Verwijzen ze naar de pigmenten omdat de prijzen verschillen naar gelang hun nummer?

 

TINT_15_TheFineArtCollectiver_serie2__

 

 

‘Serie’-nummers zijn een prominent onderdeel van de informatie op de tubes en in de literatuur over verf maar sommige kunstenaars zijn zich misschien niet bewust van waar ze voor staan en vinden ze misschien wat verwarrend.

‘Serie’-nummers verwijzen gewoon naar de prijs van de kleur.

Professionele verf wordt verkocht in zogenoemde series. Serie 1 is de minst dure en hoe hoger het nummer hoe duurder dus de kleur. Bepaalde assortimenten tellen meer ‘series’ dan andere; de professionele of kunstenaarsassortimenten tellen er vaak meer. Professional Water Colour, bijvoorbeeld, telt er vier. Cotman Water Colours telt er twee.

De ‘serie’-nummers geven over het algemeen een indicatie van de prijs van de pigmenten die worden gebruikt om de kleuren te maken. Cadmiumpigmenten bijvoorbeeld, zijn duurder dan een titanium-witpigment, daarom zal je bij de cadmiumkleuren altijd een hoger serie-nummer vinden  dan op titanium wit en kosten ze dus meer per tube.Het maakt ze niet beter; het is gewoon zo dat de pigmenten meer kosten.

Er zijn diverse redenen waarom bepaalde pigmenten meer kunnen kosten; het kan zijn dat de productiemethode complexer of moeilijker is of het kan te maken hebben met schaarste. Kwaliteit komt alleen in de vergelijking voor waar er binnen specifieke pigmenten verschillende kwaliteiten kunnen bestaan. Het ene cadmiumrood zou bijvoorbeeld van betere kwaliteit kunnen zijn en meer kunnen kosten dan een ander cadmiumrood, maar beide zullen duur zijn in vergelijking met titaniumwit.

Een overzicht van alle serie-nummers is vrijwel altijd te vinden op de kleurenkaart.

aocdutchcc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FacebooktwitterFacebooktwitter