Schildertip: Kleurgebruik met het HSV model

Kleurenleer is best ingewikkeld. Volgens de New Yorkse kunstenaar Richard Murdock is tekenen al lastig en complex genoeg, maar is kleurgebruik wel negen maal moeilijker. Dit omdat het maar liefst drie eigenschappen heeft, waar tekenen er slechts één heeft. Deze eigenschappen zijn:

  1. Kleurtoon
  2. Verzadiging
  3. Waarde

Een goede tip om het kleurgebruik in je schilderij te verbeteren is gebruik te maken van het HSV-model.

Het geeft je vooral inzicht in de samenstelling van je kleuren

 

1. Hue

Is een andere benaming voor kleur of kleurtoon. Indien je dus over groen, geel, of rood spreekt, spreek je eigenlijk over de hue van een kleur.

HSV_cone

2. Saturation

Verzadiging, geeft aan hoe fel/grijs een kleur is. Cadmium Oranje is een heel verzadigd kleur, dus met heel veel kleurkracht. Terwijl goud oker veel minder verzadigd is en dus vergeleken bij Cadmium Oranje iets grijzer toont. Dit terwijl ze beiden dezelfde hue hebben, namelijk oranje.

HSV-1

 

 

3. Value

Of ook wel Toonwaarde genoemd. Dit is hoe donker of licht je pigment is. Een voorbeeld hiervan kan je vinden in Cobalt blauw en Cerulean blauw. Beiden hebben dezelfde saturation, dezelfde hue, maar een andere value. Cerulean blauw is namelijk lichter.

HSV 2

 

Op deze manier wordt je er veel bewuster van hoe je je kleur gebruikt.

Kijk maar eens in het portret van Richard Murdock:

in de lucht en de bloemen gebruikt hij kleuren met veel meer saturatie dan bij de kleuren in het gezicht. Die blijven veel grijzer en ook geeft hij de hooglichten daar lang niet zulke hoge waardes zodat de lucht en de bloemen veel meer licht geven dan het gezicht.  Een mooi voorbeeld van iemand die het HSV model goed weet toe te passen

 

Richard Murdock 3 big 2

The sky bows to beauty 8’x8′

Oil on Panel Richard Murdock

richardmurdock.com

FacebooktwitterFacebooktwitter