Seminar Karin Bos | CODA

In samenwerking met Museum CODA te Apeldoorn gaf Karin Bos een speciale Seminar voor The Fine Art Collective naar aanleiding van de tentoonstelling “Expedition Nature”.  Het seminar werd gevolgd door 12 enthousiaste studenten van AKI ArtEZ Enschede. 

De dag bestond uit drie onderdelen. Ten eerste een rondleiding door de tentoonstelling, een interview met Karin dóór de studenten, en tot slot een clinic met Designers Gouache van Winsor & Newton. Een dekkende en kleurkrachtige verfsoort waarmee Karin voor deze tentoonstelling een serie schilderijen maakte van haar reis naar IJsland.

‘Voor mij was het meer dan de moeite waard!’            – Nelson Nijholt | AKI ArtEZ

 

Karin vertelt de studenten van AKI ArtEZ over haar werk in de tentoonstelling.

Karin Bos

Karin is beeldend kunstenaar te Amsterdam. Ze houdt zich vooral bezig met tekenen, schilderen en grafiek. Bijna al haar werk ontstaat naar aanleiding van de reizen die ze over de hele wereld maakt. Haar werk is te zien in galeries en diverse musea in binnen en buitenland, zoals het Stedelijk Museum Amsterdam.  Het landschappelijke in haar schilderijen en werken op papier is leidraad in haar onderzoek naar de relatie tussen de mens en het landschap of de natuur. Karins’ schilderijen laten sprookjesachtige maar vervreemdende en verontrustende landschappen zien. Met zorgvuldig gekozen kleuren en lichtval ontstaat een filmisch en geladen beeld van een wereld vol verhalen waarin niets is wat het lijkt en waar een vrolijk vakantietafereel evengoed de plek van een verschrikkelijke misdaad kan zijn. Zoals in de serie schilderijen met de titel ‘Slightly Creepy Camping Site’ uit 2015, waarvan meerdere doeken in de tentoonstelling zijn te zien. Die meerduidigheid is kenmerkend voor het werk van Bos. De machtsverhouding tussen man en vrouw, volwassene en kind of kinderen onderling is een terugkerend thema.

“In het dagelijks leven willen we natuurlijk allemaal graag harmonie ervaren, maar in de kunst werkt dat vaak niet zo goed. Dan is het sterker als er ergens nog iets dreigends te vinden is.”       – Karin Bos

 

Karin Bos tijdens het Seminar in Museum CODA

De Rondleiding 

Het Seminar begon met een uitgebreide rondleiding door de tentoonstelling “Expedition Nature”. Karin nam de studenten eerst mee langs haar eigen werk van de afgelopen 10 jaar. En nieuw werk van groot formaat, dat ze speciaal voor de tentoonstelling had gemaakt. Het was spannend om de schilderijen middels haar uitleg door andere ogen te zien.

“Het museum was verwelkomend, en we hebben anderhalf tot twee uur, samen met Karin Bos, haar expositie rondgelopen en over haar werk gesproken, technisch en theoretisch. Diepgaand en interessant.”            – Nelson Nijholt

Daarna nam Karin ze mee langs het tweede deel van de tentoonstelling, waarin ze eigenlijk vooral ook als curator heeft gewerkt. Want de expositie is op verzoek van Museum CODA helemaal door Karin samengesteld. Met werk van wel meer dan 20 kunstenaars; uiteenlopend van schilderijen, tekeningen, sculpturen, fotografie, film en animatie. Soms van bevriende kunstenaars waarmee ze samenwerkt, soms van andere kunstenaars gewoon omdat ze het betreffende werk bewondert.

Natuurlijk heeft ze bij het maken van de selectie kunstenaars voor “Expedition Nature” samen met CODA goed gekeken naar het verband met het werk van Karin zelf. Niet alleen de natuur en het landschappelijke spelen een rol, maar ook het menselijk ingrijpen in de natuur en een lichte bevreemding komt in het werk van verschillende kunstenaars terug. Uit de geselecteerde werken spreekt zonder uitzondering een onderzoekende en open houding.

 

‘The Abyss 2’ olieverf op doek, 100 x 130 cm, 2016, Karin Bos

Het interview

Het vraaggesprek over Karin’s proces, keuzes, materiaal en techniek had een open karakter. Spelenderwijs werd besloten dit niet in een saai auditorium te doen, maar tijdens de rondleiding zelf, tussen alle kunstwerken in. En het interview werd gedaan door de deelnemende studenten zelf. Alle twaalf studenten waren uitgenodigd om zich vrij te voelen alle vragen te stellen die ze zelf graag beantwoord wilden zien. En dat deden ze. Er werden nieuwsgierige en gerichte vragen gesteld, die inzicht gaven in het proces en de techniek die Karin hanteert. Ze beantwoordde alle vragen openhartig en gaf zo een mooi kijkje in haar keuken. Er ontstond hierbij zo’n relaxte sfeer dat toevallig passerende museumbezoekers zich bij de groep aansloten en er zelf ook wat vragen tussen wierpen.

‘Ik heb voor een schilderij altijd wel een aanleiding, maar eigenlijk nooit zo’n precies plan. Het moet al schilderend wel een beetje een avontuur blijven.’          – Karin Bos

 

De Clinic

Schilderen met Gouache. Voor veel kunstenaars een verf die ze niet dagelijks gebruiken. En dus interessant om eens dieper in te duiken. Wist je bijvoorbeeld dat Gouache hetzelfde bindmiddel heeft als Aquarel? Namelijk Arabische Gom. Maar toch hebben beide verven een groot verschil in karakter. Zo geeft Gouache bijvoorbeeld een veel hogere dekking, doordat er pigmenten worden gebruikt met deeltjes van verschillende grootte. (uit verschillende malingen). Ook wordt er bijvoorbeeld 2% Calcium Carbonaat aan de verf toegevoegd voor grotere dekkracht, matheid en textuur. Ook wordt er met Gouache vaak veel dikker geschilderd.

 

Jildau en Liesbeth aan het werk tijdens de clinic

Karin had tijdens de rondleiding haar eigen schilderijen met Gouache laten zien, uit de serie landschappen van IJsland. Nu was het de beurt aan de studenten om hun eigen landschap te maken. Karin gaf als voorzetje, dat het voor haar fijn werkt om het wit van het papier te breken, door te beginnen met het hele vel een kleur te geven. Ze had een hele stapel prints bij zich die de deelnemers als inspiratie konden gebruiken. Alle studenten begonnen hun eerste opzet met verf en penselen en de potloden bleven ongebruikt liggen. Bijna iedereen maakte twee of drie werken in de paar uur dat er werd geschilderd. Sommige studenten lieten al snel het thema ‘landschap’ los, en begonnen aan portretten of abstract werk. Het was gezellig, er werd veel geleerd en er werden hier en daar prachtige dingen gemaakt. Toen aan het eind van de clinic plotseling CODA Curator Roosmarij Deenik even bij ons binnenliep, was ze blij verrast door het hoge niveau van het gemaakte werk en de warme sfeer.

Daarna de clinic, door Karin en Lennaert, waar niet alleen goede uitleg gegeven werd over wat gouache precies is, maar ook top materiaal werd aangereikt om direct te gebruiken. Leerzaam en vriendelijk, waarbij Lennaert en Karin rondliepen en advies gaven/met de mensen spraken.”            – Nelson Nijholt 

 

In de clinic werd gewerkt met Designers Gouache van Winsor & Newton, een verf van artists’ quality.

 

 Wat ook leuk was, is dat we letterlijk allemaal schilders waren.                                                                                                   Daardoor spraken we een beetje dezelfde taal.”         – Nelson Nijholt 

 

Bekijk hieronder nog meer beelden in de fotogalerij.   

 

 

Verslag: Lennaert Koorman

Fotografie: Auke Hamers, Lennaert Koorman, Karin Bos

Met Dank aan:

Karin Bos

Museum CODA Apeldoorn, Roosmarij Deenik & Eva Schaap

AKI ArtEZ Enschede, Anne Tol  

Winsor & Newton Astrid Everaard & Robert Rost   

Auke Hamers

 

Alle deelnemende kunstenaars aan de tentoonstelling Expedition Nature:

Karin Bos . Bas Jan Ader . Jasper de Beijer . Patrick Bergsma
DAT (Tammo Schuringa, Claudie de Cleen, Corinne Bonsma)
Elspeth Diederix . Simon Faithfull . Florian Göttke
Scarlett Hooft Graafland . Jean Bernard Koeman . Jeroen Kooijmans
Lynne Leegte . Paul Nassenstein . Jochem op ten Noort
Michael Raedecker . Guido van der Werve . Henk Wildschut
Marjolijn de Wit . Erik Wuthrich

www.coda-apeldoorn.nl/museum/expedition-nature

 

 

 

FacebooktwitterFacebooktwitter

Lees Ook