Student Report | Lieve Hakkers

Lieve Hakkers studeert Fine Art op AKI | ArtEZ Enschede. Tijdens onze clinics valt ze meteen op door haar gedrevenheid, nieuwsgierigheid en focus. Hieronder doet ze verslag over de ervaringen die ze tegenkwam tijdens het schilderen met Winsor & Newton mediums en oplosmiddelen.

Lieve: Als jong schilder word ik aangetrokken door monotone omgevingen of afbeeldingen; sneeuw landschappen, een grijs bewolkte lucht of zwart wit foto’s. Minimalisme is de basis waaruit mijn werk ontstaat. Ik focus mij op wat mij aantrekt en de omgeving vervalt. Bij ieder beeld vind/zoek ik een passende manier om mijn beleving die hier achter schuilt weer te geven.

 

 

Toen ik halfjaar geleden begon te schilderen met olieverf had ik wat tubes olieverf en een pot ongebleekte lijnzaadolie aangeschaft. Vooralsnog had ik niet eerder gewerkt met andere mediums of oplosmiddelen. Tijdens de Clinic van The Fine Art Collective op AKI Enschede maakte ik kennis met het medium Liquin Original. Sindsdien heb ik verschillende oplosmiddelen en mediums mogen proberen waaronder Liquin Original, Liquin Impasto, Terpentijn en Sansodor.

 

 

De eerste keer schilderen met olieverf bracht ik de verf direct aan op het doek. Ik had al snel een opzet staan die ergens op leek, maar zodra ik verder ging verloor ik alle toetsen en kleuren die ik juist zo mooi vond aan de olieverf. Dit kwam omdat alle lagen in elkaar begonnen te mengen en mijn opzet te vet was. Terpentijn of Sansodor is een geschikt oplosmiddel voor een opzet. De droogtijd is snel en het vermagerd de verf waardoor je snel verder kan met de volgende, vettere lagen.

Met Sansodor en Terpentijn kan ik vluchtiger werken. De verf wordt magerder en dunner en daardoor kan ik met een kleur verf toch een opzet in verschillende tonen maken. Terpentijn is agressiever dan Sansodor. Dat ruik je niet alleen maar dat kan je ook zien; ik heb mijn verf ontzettend verdund en met een in de terpentijn gedoopte kwast aangebracht. Het effect hiervan was dat het de verf aquarel-achtig uit elkaar trekt.

 

 

Het eerste verschil merkte ik al op het palette. Na het plaatsen van Liquin Original en dit vluchtig te mengen met wat olieverf; laat de verf zich makkelijker meenemen door het penseel. De verf behoudt nog zijn eigen kleur, maar verliest wel de duidelijke toets bij het aanbrengen. Het is makkelijker gelijkmatig te verdelen dan wanneer je alleen olieverf gebruikt en je kan de verf gecontroleerder uitvlakken. Het is geschikt om een bepaald gedeelte in te kleuren na je opzet of verdere lagen.

Je verliest dus de stugheid die olieverf kan hebben. Voorheen gebruikte ik hier lijnzaadolie voor maar dan was de glans te krachtig, de droogtijd lang en verloor de verf zijn briljante kleur of helderheid. Ik vind het ontspannen doorwerken met Liquin Original.

Tip; doordat de droogtijd sneller is, kan je je penselen niet zo lang laten liggen als wanneer je gewerkt hebt met olieverf alleen.

 

 

Alhoewel ik fijner en vooral sneller verder kon werken, miste ik de duidelijke toetsen die ik graag terug laat komen. Ik wil dikke penseelstreken en duidelijke toetsen terug laten komen in de achtergrond. Daarom mengde ik de verf voor mijn laatste laag aan met Liquin Impasto; een ander medium die ook sneldrogend en zijdeglans is, maar de texturen en penseel streken behoudt. Door deze verschillen en overeenkomsten zijn deze mediums een goede aanvulling op elkaar.

 

 

Hier heb ik de kleur ‘French Ultramarine’ aangemengd met Liquin Impasto. De olieverf is niet zo vloeiend als bij het aanbrengen dan bij de de Liquin Original. Ik zet sommige penseelstreken krachtiger aan dan andere en neem verschillende hoeveelheden verf op mijn penseel. Deze verschillen zijn goed terug te zien in de toetsen. De toetsen behouden hun dikte en textuur zonder zichtbare uitvlakking.

Dit lukt dus niet met lijnzaadolie of Liquin Original. Deze vlakken de toetsen eerder uit omdat ze de consistentie van de verf verminderen in tegenstelling met de Impasto die zich langzaam indikt en met de verf verlengt.

Lieve Hakkers.

 

 

 

 

 

 

 

 

FacebooktwitterFacebooktwitter

Lees Ook