Tentoonstelling ‘IN TIME’ Allie van Altena & Arno Kramer

Allie van Altena en Arno Kramer zijn bekende Nederlandse kunstenaars kunstenaars op het gebied van tekenen en tekenkunst. Hun werk bevindt zich in de collecties van musea zoals: het Stedelijk Museum Amsterdam, Teylers Museum Haarlem, Groninger Museum, Rijksmuseum Twenthe en de Fundatie Zwolle.

Met de tentoonstelling ‘In Time’ laat Ruimte P60 te Assen een overzicht zien van ouder maar ook heel recent werk. In al hun werk speelt het tekenproces en een belangrijke rol.

‘Al die stapels tekeningen zijn eigenlijk een soort composthoop; waarin nieuw leven ontstaat.
Mijn inbreng is maar beperkt. Ik ben dienstbaar aan de tekening.
Daar geloof ik echt in.‘
– Allie van Altena

Intuïtie en gevoel

Het werk van Allie van Altena en Arno Kramer is verschillend. Zowel inhoudelijk als in uitvoerende technieken. Toch zijn er ook veel overeenkomsten en raakvlakken: Ze hebben beiden een grote voorliefde voor tekenmaterialen en ze vertrouwen op hun intuïtie en gevoel. De krachtige werken op papier van Van Altena zijn doorleefd, letterlijk vaak, omdat hij oud en nieuw werk over elkaar heen schuift zodat er sporen ontstaan van het ene werk op het andere en daarmee weer verder werkt. Kramer combineert dikwijls een figuratief beeld met abstracte elementen zoals markante zwarte stippen. Beide kunstenaars zijn ook geïnspireerd door tekst. Bij Van Altena is dat leesbaar in het werk zelf en Kramer schrijft ook poëzie en brengt dichtbundels uit.

‘Zonder Titel’, Allie van Altena, houtskool, pastel, inkt op papier

De tentoonstelling

In Time loopt van 27 oktober t/m 17 November in Ruimte P60 te Assen. De opening is zondag 27 oktober door Harry Tupan, directeur van het Drents Museum.

TFAC Seminar In Time | ArtEZ Zwolle

Naar aanleiding van de tentoonstelling biedt The Fine Art Collective op 30 oktober een speciale Seminar aan, gegeven door Allie van Altena en Arno Kramer zelf, voor 15 geselecteerde studenten van ArtEZ Zwolle. Deze dag bestaat uit een rondleiding door de tentoonstelling en een aansluitende clinic tekenen.

Winsor & Newton Graphic Art Materials

Alle materialen die tijdens de Seminar zullen worden gebruikt worden gesponsord door Winsor & Newton. Dit als onderdeel van de lancering van haar nieuwe reeks Graphic Art Materials. Een mooie kennismaking voor de studenten met de nieuwe grafietpotloden, kleurpotloden, aquarelpotloden, fineliners en 16:9 notebooks. Maar ook materialen als Houtskool, ProMarkers, BrushMarkers, Aquarelverf en speciaal tekenpapier zullen aanwezig zijn.

Voor deelname aan deze seminar zijn inmiddels alle beschikbare plaatsen bezet. We zullen binnenkort uitgebreid verslag doen van het verloop van deze dag op onze website.

‘Het gaat over schoonheid, maar niet te braaf.
Ik zoek altijd naar een disbalans. Er moet iets botsen;
In dit geval tussen de abstracte en figuratieve elementen.’
– Arno Kramer

‘In Time’ 2019, Arno Kramer, houtskool op papier

Artikel door Lennaert Koorman

Ruimte P60 te Assen.

Allie van Altena

Arno Kramer

Winsor & Newton.

FacebooktwitterFacebooktwitter