TFAC Seminar ‘In Time’ | Allie van Altena & Arno Kramer

Met de tentoonstelling ‘In Time’ laat Ruimte P60 te Assen een overzicht zien van ouder en recenter werk van Allie van Altena en Arno Kramer. De tentoonstelling geeft een mooi overzicht met sterke beelden waarin veelal een grote gevoeligheid en poëzie wordt getoond. In al het werk speelt het tekenproces en een belangrijke rol. Speciaal voor The Fine Art Collective gaven Arno en Allie samen een seminar aan studenten van kunstacademie ArtEZ Zwolle. Naast een korte rondleiding werd er vooral veel tijd gemaakt waarin de studenten zelf konden tekenen en experimenteren op de zaal. Amarins Yntema, derdejaars student illustratie schreef een verslagje over haar ervaring van de dag.

Lees het hele verslag hieronder…

Student Report Amarins Yntema

We begonnen de seminar-dag met een warm onthaal, een lekker kopje koffie en het bewonderen van de tentoonstelling. Allie van Altena en Arno Kramer stelden zichzelf – en het werk voor, en vertelden daarbij hoe hun samenwerking tot stand was gekomen.

‘Ik heb vandaag een hele toffe manier van werken ontdekt! Meer vanuit het materiaal.’ – Amarins Yntema

Allie van Altena verteld over zijn werk

Het was de bedoeling van Arno en Allie om ons deze dag vooral zoveel mogelijk zelf te laten werken. Lekker veel tekenen! We waren helemaal vrij en konden ons makkelijk laten inspireren door alles wat er om ons heen hing. We mochten werken met de prachtige materialen van Winston & Newton, die de seminar sponsorden. Er lag van alles, potloden, fine-liners, markers, aquarel, papier enz.

‘Wat ik gaaf vind aan het werk van Allie is de vrijheid en plezier waarmee het gemaakt is, dat straalt er gewoon vanaf!’ -Amarins Yntema

Allie van Altena

Ook al zou je misschien kunnen zeggen dat Allie van Altena schilderijen maakt, hij is eigenlijk een echte tekenaar. Hij heeft een tekenachtige werkwijze. Wat ik gaaf vind aan het werk van Allie is de vrijheid en plezier waarmee het gemaakt is, dat straalt er gewoon vanaf! Zijn manier van materiaalgebruik vind ik ook erg interessant. Allie combineert allerlei verschillende soorten inkten waarmee hij bijzondere effecten creëert. Ik vond het heel leuk en leerzaam om met Allie over zijn werk te praten.

 'No Title', 65 x 93 cm, ink, charcoal, pencil, pastel on paper. Allie van Altena.
‘No Title’, 65 x 93 cm, ink, charcoal, pencil, pastel on paper. Allie van Altena.

Arno Kramer

Wat ik mooi vind aan het werk van Arno Kramer is dat je zijn liefde voor tekenen ziet! Hij werkt vooral vanuit het materiaal: houtskool. Het is boeiend om de verschillende tekenbewegingen in zijn werk te zien. Arno combineert figuratieve elementen met abstracte vormen en lijnen. De dieren die in zijn werk voorkomen, zoals hazen en herten, komen uit een fascinatie voort die hij met ze heeft.

Wand vol met tekeningen van Arno Kramer

Voor mij was het heel inspirerend om midden in de galerie te werken. Ik haalde inspiratie uit de tekeningen van Allie en Arno. Normaal gesproken werk ik niet zo heel ‘vrij’ en ‘abstract’. Meestal teken ik vooral naar de waarneming. Ik voelde mij hier vrij om uit te proberen en te ontdekken. Dat we gratis beschikking hadden over het Winston & Newton tekenmateriaal hielp daarbij ook! Ik keek naar de vormen die ik zag in de tentoongestelde tekeningen en putte daar aanmoediging en inspiratie uit. In Arno’s tekeningen zag ik veel verschillende manieren om het materiaal te hanteren. Dat wilde ik ook uitproberen.

‘Voor mij was het heel inspirerend om in de galerie te werken. Ik haalde inspiratie uit de tekeningen van Allie en Arno.’ -Amarins Yntema

Amarins Yntema aan het tekenen op de zaal van Ruimte P60 te Assen.

Ik tekende op Winston & Newton Aquarel papier. Wat een fijn papier zeg! Ik heb daarop vooral met grafietpotlood en dik opgezette aquarel verf gewerkt. De materialen bevielen mij heel goed! Toen ik met mijn eerste blad bezig was kwam Allie bij ons groepje staan en vroeg hij of wij normaal gesproken groter werkten. Ik vertelde hem dat ik aan het begin van mijn academie tijd graag, en veel grote schilderingen maakte. Doordat we veel opdrachten kregen, die vaak snel af moesten zijn, ben ik het steeds minder gaan doen. Groot werken. Allie stelde voor om meerdere vellen aan mijn tekening toe te voegen zodat het een groter werk zou worden. Dat vond ik een top idee en ben ik gaan doen!

‘Ik tekende op Winston & Newton Aquarel papier. Wat een fijn papier zeg!’ -Amarins Yntema

Amarins Yntema aan het werk op meerdere vellen Winsor & Newton Aquarel papier

Tijdens de workshop heb ik een tekening ter grote van zes A3-vellen gemaakt. Ik wil hem graag nog verder gaan uitbreiden. Ik heb vandaag een hele toffe manier van werken ontdekt! Meer vanuit het materiaal. En figuratief met abstract combineren en het beeld steeds groter maken. Ik heb met veel plezier gewerkt en ben een goed proces gestart! Voorafgaand aan deze seminar had ik mij voorgenomen om vooral plezier te hebben bij het tekenen, en mij niet te focussen op het resultaat. Dat is zeker gelukt, en uiteindelijk ben ik toch ook nog zeer tevreden met wat ik heb gemaakt. Wat een geslaagde dag!

Groetjes Amarins

Bekijk hieronder de hele foto galerij…

Student Report door Amarins Yntema

Fotografie door Lennaert Koorman

Met dank aan Allie van Altena

Met dank aan Arno Kramer

Met dank aan Rudi Lanjouw

Met dank aan Ruimte P60 te Assen.

Met dank aan Tammo Schuringa

Met dank aan ArtEZ Zwolle afdeling Illustration design

Met dank aan Winsor & Newton.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Lees Ook