TOP 5 ARTIST BIOPICS

Kunstenaars staan er vaak bekend om een bruisend en toonaangevend leven te leiden waarin ze proberen de hoogste pieken en de diepste dalen subliem met elkaar te verbinden. Vreugde, pijn, liefde, verdriet, creativiteit en soms ook verwoesting komen daarbij aan bod. Natuurlijk maken film regiseurs hier dankbaar gebruik van als inspiratiebron voor hun werk door deze kleurrijke levens als basis te nemen voor hun dramatische biografiën.

Tussen de volgende vijf bio’s zitten films die Oscars hebben gewonnen, maar ook gedurfde, onafhankelijke klassiekers. En een recente bijdrage over de kunst Muse Effie Gray. In Effie Gray zien we onder andere reproducties van John Millai’s schilderijen gemaakt door kunstenaar Alexander Newley, die voor deze doeken met winsor & Newton werkte.

Lees hieronder over deze vijf onvergetelijke films en hun iconen.

 

 

71bfo7iJDhL

GIRL WITH A PEARL EARRING

Van de Nederlandse meester-schilder Vermeer hebben we maar 36 schilderijen. Één van de beroemdste daarvan is ‘Het meisje met de parel’, dat gelukkig voor ons, in het Mauritshuis in Den Haag hangt. Als je het nog nooit in het echt hebt gezien is dat zeker een aanrader.

Het verhaal van deze film is bedacht door Tracy Chevalier, die eerder al een historische roman schreef met dezelfde titel. Het feit blijft namelijk dat we maar heel erg weinig weten van het leven van Vermeer. Dus toverde de schrijver een aantal nuances in het verhaal dat geheel is gebaseerd op de emoties die het schilderij losmaakt, vermengd met de paar feiten die we van Vermeer’s leven kennen.

De film Girl with a Pearl Earring volgt Griet, een dienstmeisje dat bij Vermeer in huis werkte. We zien haar van meisje veranderen in een mooie vrouw waarmee ze de aandacht trekt van de kunstenaar, zijn beschermheer en de buurtslager. Griet poseert al snel voor het beroemde schilderij terwijl Vermeer een obsessie voor haar ontwikkeld.

 

 

Basquiat 1

BASQUIAT

Deze hartverscheurende biografie speelt zich af in de booming art scene van New York in de late jaren ’70 en vroege jaren ’80. Het verhaal laat zien hoe Basquiat in razend tempo wereldfaam als kunstenaar verwerft, terwijl zijn persoonlijke leven daarbij steeds meer op losse schroeven komt te staan. Het begint allemaal met een kunstenaar die op straat leeft en wat bekendheid krijgt onder de naam SAMO, een graffiti tag die hij samen met zijn maatje Al Diaz ontwikkeld. Daarmee signeren ze hun poëtische en sarcatische straatgedichten:

MICROWAVE & VIDEO X-SISTANCE

“BIG-MAC” CERTIFICATE ”

FOR X-MAS

SAMO 

In een hele korte periode zien we Basquiat veranderen van een dakloze graffiti artiets, in de nieuwe ster van van the New York art scene en lieveling van Andy Warhol. In deze tijd gaat hij om met beroemdheden als Keith Haring en David Bowie.

De schilderijen van Basuiat waren visueel rauw, origineel en dynamisch en refereerde vaak aan zijn roots in Haïti, politiek en poëzie. Helaas wist Basquiat zijn drugsverslaving en geestelijke gezondheidsproblemen nooit te overwinnen, waardoor hij een zeer tragische dood sterft aan een overdosis heroïne op 27 jarige leeftijd. Zijn schilderijen worden nog steeds verkocht voor astronomische bedragen in veilinghuizen over de hele wereld. En deze Bio Film met zijn enorme sterrencast, is inmiddels een echte cult klassieker.

 

 

pollock 1

POLLOCK

Jackson Pollock’s ‘splash’ paintings brachten ware een revolutie in de kunstwereld. In deze industrie waarin grootse en meeslepende beschrijvingen van kunstwerken dagelijks de revue passeren, zijn er maar heel weinig woorden te vinden die echt passend kunnen beschrijven welke rol, en invloed deze Amerikaanse expressionst op de kunst heeft gehad.

De film draait voornamelijk om de schilder zijn romantische leven en zijn klim naar de top van de New York art scene in de jaren ’30 en ’40. Pollock werd verscheurd door zijn liefde voor zijn vrouw Lee Krasner enerzijds, de vrouw die de grootste bijgedragen leverde aan het grote succes van zijn carrière, en de liefde voor zijn maîtresse Ruth Kligman anderzijds. Daarbij vocht Pollock zijn leven lang met een zware alcohol verslaving.

Marcia Gay Harden onting voor haar rol van Krasner een Oscar. Ed Harris, die de rol van Pollock speelt, werd genomineerd voor een oscar voor Best Actor.

 

 

I SHOT ANDY WARHOL  2

I SHOT ANDY WARHOL

Valerie Solanas was een bekend gezicht in Andy Warhol’s  Factory scene eind jaren ’70, en begin jaren ’80, druk in de weer om als schrijver erkenning te krijgen. Ze werd vaak gezien als een vreemd figuur en haar werk werd als te extreem beschouwd, zelfs in de vrijgevochten avant garde Factory. Dit bracht haar dus niet de erkenning waar ze op uit was, maar een bittere afkeuring.

Als reactie hierop besloot Valerie in 1968 om Andy Warhol neer te schieten, nadat hij het script dat ze had geschreven maar niet van hem terugkreeg. ‘Hij had te veel controle over mijn leven’ verklaarde ze later. Haar agressieve actie leidde voor Warhol tot levenslange gezondheidsproblemen. Dit zorgde ervoor dat hij de werkzaamheden in de beroemde Factory, waar hij woonde en werkte, moest inbinden om op kleinere schaal verder te gaan.

De film die word vertolkt door Lilli Taylor in de rol van Solanas, zet een zeer indrukwekkende performance neer van een fascinerend mens in nood.

 

 

EFFIE_GRAY1

EFFIE GRAY

Effie Gray was meer  Muse dan Kunstenaar. Ze was de vrouw van John Ruskin, de Engelse aquarellist, kunst criticus, intellectueel en oprichter van The Modern Painters. De film Effie Gray volgt het verhaal van hun liefdeloze huwelijk en haar romantische avontuur met de Franse schilder John Millais.

De reproducties van de werken van Millais die in de film te zien zijn werden gemaakt door de kunstenaar Alexander Newley met materiaal van Winsor & Newton. Hij copiëerde onder andere het beroemde meesterwerk, Ophelia, waarvan een deel is te zien op de achtergrond van de filmposter hierboven.

 

 

Alle afbeeldingen via Wiki Commons

 

FacebooktwitterFacebooktwitter

Lees Ook