Week of Colour | Crossing Minerva

In de projectweek ‘Crossing Minerva’ werden in totaal maar liefst 26 beeldende projecten gerealiseerd. De academie was eigenlijk al meteen vanaf de eerste dag één grote creatief bruisende bende. In alle ruimtes en elke hoek van het gebouw werd gewerkt aan kunst; Beeld in alle kleuren, vormen en maten. De studenten kregen ruim de kans om helemaal buiten de gebaande paden te treden. Te experimenteren, nieuwe dingen te ontdekken. The Fine Art Collective verzorgde één van deze projecten; ‘The Week of Colour’. Een traject waarbij elke deelnemer een eigen kleuronderzoek hield, dat na afloop werd gepresenteerd in de open ateliers. Het werd een fantastische week!

Om de groep goed onder te kunnen dompelen in ‘Kleur’, nodigden we elke dag een andere gastdocent uit, om zo steeds weer een nieuw aspect van kleur te belichten. De ochtenden begonnen zo steeds met een lecture, gevolgd door een aansluitende workshop om de groep te inspireren en uit te dagen in een kleuronderzoek, dat ze zelf konden bedenken. En natuurlijk moest er daarbij in de middagen ook volop eigen werk worden gemaakt.

Day 1 | Perceiving Colour

Op de eerste dag werd een presentatie met het onderwerp ‘Perceiving Colour’ verzorgd, door onze eigen Resident Artist Lennaert Koorman. Wat is kleur eigenlijk, hoe nemen we die waar, hoe verhouden kleuren zich onderling en hoe kan je deze relaties in je beeldtaal gebruiken?

Day 2 | Limited Palet

Op de tweede dag werd het thema ‘Een Beperkt Palet’ behandeld. Portretschilder Dick Tulp liet ons zien wat de meerwaarde is van het weglaten van kleuren. Hoe kan je met slechts vier kleuren toch een heel breed en gebalanceerd verhaal vertellen. Natuurlijk is het beroemde Zorn Palet daarvoor een uitstekend vertrekpunt om mee te spelen. Met alleen geel, rood, zwart en wit, is er al een heel spectrum aan kleuren te vinden.

Day 3 | De-Mystifying Colour

Voor de derde dag kwam Kunstenaar en Curator Juan Bolivar speciaal uit Londen naar Groningen toe om ons te laten ervaren dat kleurgebruik lang niet zo ingewikkeld is als vaak wordt gedacht. Er werd gewerkt met prachtig gezeefdrukt papier naar de kleurenleer van Joseph Albers met zijn “Interaction of Colour”.

Day 4 | Colour Innovation & Painting

Op de donderdag kregen we bezoek van Robert Rost, onze eigen Resident Artist uit Rotterdam. Hij begon de dag met een lecture over de ontwikkelingen op het gebied van kleur in onze verftubes. Aansluitend leidde hij een Skype-talk met chemicus Mark Cann in het laboratorium van Winsor & Newton in Londen. De studenten mochten vragen stellen en zo ontstond er een boeiend gesprek.

In de middag konden de studenten verder werken aan hun kunstwerken want morgen moest alles gereed zijn voor de grote presentatie.

Day 5 | Academie Presentatie

De laatste dag van de week of colour ging over het presenteren van het werk dat de studenten in dit project hadden gemaakt. ’s Ochtends werden nog de laatste werken afgemaakt, waarna iedereen een plekje begon te zoeken waar de schilderijen mooi tentoon konden worden gesteld.

En dat gold niet alleen voor onze groep, maar academie breed. Overal in de twee gebouwen van Minerva werden werken opgehangen en neergezet. De hele school werd omgetoverd tot één grote bruisende bende. Echt genieten geblazen.

Tekst en Beeld door:

Lennaert Koorman

Met dank aan:

Academie Minerva

Cor Groenenberg

Matthijs Hendriks

Juan Bolivar

Dick Tulp

Robert Rost

Mark Cann

Stephanie Nebbia

Winsor & Newton

Liquitex

FacebooktwitterFacebooktwitter

Lees Ook